Motor Yağ Değişimi Ne Zaman ve Nasıl Yapılır?
MOTOR YAĞI DEĞİŞİMİ NE ZAMAN YAPILMALIDIR?
Motor yağı değişiminin gerekli olduğu zaman düzeyinde farklılıklar gözlenmesine sebep olan bazı durumlar bulunmaktadır. Bu hususta aracın modeli, kullanılan motor yağının tipi ve aracın yaptığı kilometre düzeyi gibi değişiklikler motor yağının değişmesi gereken zamanı da etkilemektedir. Fakat eski model araçlar için ortalama olarak 5.000 kilometrede bir doğru motor yağı seçimi ile birlikte yağının değiştirilmesi önerilmektedir. Yeni model araçlar için ise söz konusu olan değişim zamanı ortalama 20.000 kilometre civarı olmaktadır.
MOTOR YAĞININ DEĞİŞMESİ GEREKTİĞİ NASIL ANLAŞILIR?
Eğer aracınızın gösterge panelindeki motor yağı basınç uyarı lambası yanıyorsa, bu durum motor yağının değiştirilme zamanının geldiğini gösterebilir. Bu uyarı lambası, motor yağı ile ilgili bir sorun olduğunu işaret eder ve bu uyarıya dikkat etmek önemlidir. Azalmış veya kalitesi bozulmuş motor yağı kullanımı, motora ciddi zararlar verebilir. Ayrıca, aracınızın motor sesi değişiklik gösteriyorsa veya performansında düşüş yaşıyorsa, motor yağı değişimini düşünmelisiniz. Bu nedenle, bu tür uyarıları ihmal etmemek ve gerekli önlemleri almak önemlidir. Özellikle ikinci el araç alımı sırasında motor yağının en son ne zaman değiştirildiği bilinmiyorsa hiç riske girmeden yağ değişimi gerçekleştirilmelidir. Bu işlem ileride çıkabilecek motor aksamlarının aşınması gibi daha büyük sorunları önleyecektir.
MOTOR YAĞI DEĞİŞİMİNİN SAĞLADIĞI AVANTAJLAR
Motor yağının değiştirilmesi pek çok faydayı da beraberinde getirmektedir. Zira motor yağının uzun bir süre boyunca değiştirilmemesi sonucunda motor yağı yapması gereken işlevi yerine getirememe başlamaktadır. Bu sebeple motor yağının değişimini düzenli aralıklarla gerçekleştirmek her anlamda sizin faydanıza olacaktır. Bu hususta motor ömründen araç performansına kadar olumlu etkileri görmeniz söz konusu olmaktadır. Ayrıca yakıt tasarrufu sağlanması konusunda da motor yağ değişimi önemli bir rol oynamaktadır.
MOTOR YAĞININ İŞLEVİ NEDİR?
Motor yağının aracınız için birden fazla görevi ve faydası söz konusu olmaktadır. Bu görevlerin başında sürtünmenin azaltılmasını, hatta En minimum düzeye indir gelmesini sağlamak ve bu sayede aşınmanın önüne geçmek gelmektedir. Ayrıca çalışma esnasında yüksek sıcaklık açığa çıkaran motorunuzun parçalarının soğutulmasında da önemli bir rol oynamaktadır. Bu sayede deforme olma riskinin önüne geçilmiş olur. Toz ve kir gibi motorun çalışma performansını kötü etkileyecek nesnelerin yağ filtresine taşınmasını sağlamaktadır. Ayrıca bulunduğu kısım sebebiyle gaz kaçağının önüne geçmekte ve enerji verimliliğini artırmaktadır. Dolayısıyla motor yağı seçimi ve doğru zamanda değişimi aracınız için dikkat edilmesi gereken bir durumdur.
MOTOR YAĞI ÇEŞİTLERİ NELERDİR?
Motor teknolojisi ve dolayısıyla yağlama sistemleri günümüzde eskiye göre çok değişmiş bulunmaktadır. Örneğin 20 yıl önce piyasada bulunan yağlar -kaliteleri değişse de- çoğu motor tipine uygun iken artık aracın ülkesine, markasına ve modeline özel yağlar gerekli olabilmektedir. Motor yağları içeriğine göre üçe ayrılmaktadır:
• Mineral yağlar
• Yarı Sentetik Yağlar
• Sentetik Yağlar
Mineral Yağ
Madeni yağlar, petrolün ham halinin damıtılması işleminin ardından elde edilen yağdır. Kalan yağın motorun ihtiyaçlarını karşılamak adına bazı eklemeler yapılmaktadır. Bu eklemelerden birisi, motordaki pislikleri temizlemeye yarayan deterjandır. Diğer bir ekleme de, daha önce bahsedilen viskozite konusunda yağın akışkanlığını azaltan katkı maddesidir. Mineral yağlara ayrıca aşınma önleyici katkı malzemeleri de eklenebilmektedir.
Sentetik ve Yarı Sentetik Yağ
Sentetik motor yağları kimyasal metotlarla laboratuvar şartlarında elde edilen yağlardır. Yarı sentetik şeklinde ifade edilen yağlar ise mineral yağın sentetik yağ ile karıştırılması sonucunda ortaya çıkmaktadır. Bu tür yağların içinde yaklaşık %70 ila %80 mineral yağ, %20 ila %30 oranında sentetik yağ bulunmaktadır.
ARACIMA UYGUN MOTOR YAĞINI NEREDEN ÖĞRENEBİLİRİM?
Aracınıza uygun motor yağını öncelikle aracınızın kullanma talimatından ve servisinizdeki yetkililerden öğrenmeniz gerekir. Bunun haricinde, önde gelen yağ üreticileri motor yağı seçici tavsiyeler ve çeşitli sınıflandırmalar hazırlamaktadırlar. Yukarıda anlatılan talimatlara ve tavsiyelere göre motor yağınızı seçebilirsiniz.
MOTOR YAĞI SEÇIMI YAPARKEN DİKKAT EDİLMESI GEREKENLER?
• Yağınızı aracınızın yakıt sistemine uygun seçin,
• Hem yaz hem de kışın kullanmak adına dört mevsim yani çoklu viskozite yağ olmasına dikkat edin,
• Yağın aracınızın modeline uygun olduğundan emin olun,
• Yaşadığınız bölgenin sıcaklık durumuna göre yağ seçin
MOTOR YAĞI PERFORMANS SINIFLARI NELERDIR?
Motor yağlarıyla ilgili dünyada birçok kuruluş olmakla birlikte otorite kabul edilen iki kuruluş olan Amerikan Petrol Enstitüsü (API: American Petroleum Institute) ve Avrupa Otomobil Üreticileri Birliği (ACEA: Association des Constructeurs Européens d’Automobiles) uzun yıllardır motor yağlarını çeşitli kriterlere göre sınıflandırarak kullanıcıya rehberlik etmektedir. Motor yağı ambalajlarının arka kısımlarında, ilgili yağın hangi tür motor tipine uygun olduğuna yönelik sınıflandırmaları görebilirsiniz.
Peki bu sınıflandırmalar neye göre yapılıyor?
Öncelikle iki kuruluşun sistemi birbirinden farklı. Amerikan Petrol Enstitüsü benzinli binek araçlar, kamyonet ve hafif kamyonlar için S harfini (Service: Hizmet); dizel/mazotlu ağır yük kamyonlar ve araçlar için ise C harfini (Commercial: Ticari) kullanmaktadır (örneğin SF). İlk harften sonraki kısım ise (örneğin F) ilgili yağın hangi model araçlar için kullanılacağını ifade etmektedir. Örneğin benzinli araçlar için A‘dan H’ye kadar olan yağ türleri en son 1996 yılında üretilen motorlar için kullanılabilirken sonraki modeller için kullanılamaz. J-P arası motor yağları ise mevcut bütün motorlar için kullanılabilir.
Avrupa Otomobil Üreticileri Birliği ise benzinli araçlar için “A” harfini kullanırken, dizel/mazotlu hafif araçlar için “B” harfini kullanmakta ve son olarak ağır dizel/mazotlu araçlar için ise “C” harfini kullanmaktadır (örneğin B4-21). Bu sınıfların haricinde ikinci harf de gelmektedir ki (örneğin 4) bu da yağın performans seviyesini göstermektedir. 1 düşük performans seviyesi iken 5 yüksek performans seviyesini göstermektedir. Son olarak sayı grubunun (örneğin 21) temsil ettiği ise ilgili yağın hangi yıldan itibaren kullanılmaya
MOTOR YAĞ DEĞİŞİMİ NE KADAR SÜRER?
Motor yağının değişimi genellikle 30 dakika ile 1 saat arasında sürer. Ancak, bu süre değişkenlik gösterebilir ve aracınızın modeline, yağın erişimine ve diğer faktörlere bağlı olabilir.